DESPRE NOI

Prima evaluare conform standardelor britanice a fost realizată de Aithon Ricerche cu peste 25 de ani în urmă.
Era anul 1990, iar evaluarea, emisă de WFRC, se referea la un film subțire, pe baza de apă, intumescent, pentru oțelărie, care a atins o valoare de 90 de minute.

La acel moment, piața de protecții împotriva incendiilor a construcţiilor din oțel era dominată de straturi de protecţie pe bază de solvenți, iar puținele straturi de protecţie pe bază de apă, intumescente nu se puteau compara cu performanța produselor pe bază de solvenți. Bazându-ne pe experiența noastră în ceea ce privește straturile de protecţie pe bază de apă, intumescente eram de părere că acest lucru era posibil, dealtfel, formula noastră a obținut performanțe echivalente cu concurenții bazați pe solvenți.
Herberts (Grupul Hoechst ), lider internațional în domeniul straturilor de protecţie la foc reactive în acel moment, a decis să achiziționeze licența mondială a formulei, care a rămas în producţie timp de 13 ani.

În 1996, o altă licență îmbunătățită a unei pelicule intumescente bazată pe apă a fost achiziționată de către clientul nostru britanic Quelfire Ltd, care a fost testată la laboratorul din Warrington și comercializată sub numele de Quelcote; dar, în acest caz producția a rămas în unitatea noastră.
În 1997, Isolatek, unul dintre cei mai buni jucători americani în domeniul protecției pasive împotriva incendiilor, ne-a solicitat să dezvoltăm o peliculă termospumantă (intumescentă) pe bază de apă, capabilă să poată realiza un rating de 2 ore conform UL 263. Ținta era ambițioasă, deoarece în acel moment numai ALBI putea realiza performanța respectivă, dar numai pe un profil de oțel de dimensiuni medii și incluzând o plasă din fibră de sticlă în pelicula de vopsea. Cu toate acestea, în anul 2000 obiectivul a fost atins pe întreaga gamă de profile de oțel, inclusiv profilele tubulare, iar pe un anumit profil s-a realizat un timp de 3 ore, fără a fi nevoie de plasă din fibră de sticlă. Formula a fost comercializată cu denumirea de Sprayfilm WB3 și WB4 și a fost fabricată în Boston și în Taiwan, în timp ce în Anglia a fost testată conform standardului BS 476 și a fost produsă de Cafco UK, la acel moment companie soră a Isolatek.

Pe parcursul anilor ’90, ne-am concentrat pe cercetarea și încercările pentru determinarea comportamentului la foc, lăsând pe beneficiarii licențelor noastre să comercializeze în mod liber produsele noastre sub mărcile lor.
Însă în 2001, Aithon Ricerche a decis să înceapă să lucreze pentru sine, abordând piețele cu marca AITHON, destul de necunoscută în acel moment. La început, vânzările s-au concentrat pe piața internă, însă răspândirea standardelor europene a oferit posibilitatea de a extinde afacerea; compania a devenit Aithon Ricerche International, o mare parte din timp a fost investită în cercetarea noilor sisteme termospumante (intumescente) și în dezvoltarea de produse complet noi, iar rezultatele testelor europene au fost încurajatoare. Am decis să ne concentrăm pe rezistența la incendii a betonului si lemnului (cherestea), domenii în care încă investim mult, şi acum brandul AITHON este prezent într-un număr tot mai mare de țări europene.